Het inschrijven van potentiële winnaars van De Jamies opent op 17 oktober 2022 en loopt tot en met 6 november 2022.

Iedereen kan online contentmakers insturen via het inschrijvingsformulier. Uit alle Vlaamse online contentmakers die ingeschreven worden, selecteert onze vakjury eerst een maximum van 10 nominaties per categorie. Na de bekendmaking van de nominaties op 7 december 2022, stemt het publiek opnieuw op de 10 finalisten per categorie. Deze tweede en laatste stemronde loopt tot en met 30 december 2022. De uiteindelijke winnaars in de meeste categorieën worden voor 50% gekozen door het publiek en voor 50% door de jury.

Voor de publieksprijzen wordt er winnaars verkozen (de content creator van het jaar en de beste video van het jaar) door het online publiek dat zelf namen en links instuurt vanaf 7 december tot en met 30 december 2022. De meest ingestuurde naam of link wint.

Voor meer informatie over jouw nominatie op De Jamies, contacteer ons via info@dejamies.be of via onze online kanalen.

1. Categorieën

Vlaamse online videomakers inschrijven om deel te nemen aan De Jamies opent op 17 oktober 2022 en loopt tot en met 6 november 2022. Hieronder vind je alle 12 categorieën en hun definitie. De extra publieksprijzen (Beste video en Beste content creator van het jaar) staan los van deze categorieën. 

De Jamies accepteert inschrijvingen van online contentmakers binnen negen categorieën: Vlog, de video weblogs of internetdagboeken in videovorm; Fictie, gescripte verhalen die specifiek gemaakt zijn voor online videoplatformen; Lifestyle, video’s over mode, make-up, interieur deco & food, Dans & muziek, videoclips en online dansvoorstellingen; Comedy, humoristische online video; Explainer, of infotainmentvideo’s; De Kastiop Award voor gamestreaming, waaronder live video op Twitch en YouTube of themavideo’s; Bedrijf, organisaties die online video maken; Opkoment Talent, (relatief) nieuwe creators, Sociaalste creator, voor de meest maatschappelijk geëngageerde maker, Quarter life achievement, voor de creator die al lang meedraait, en Nimcel, voor niche micro internet celebrities. 

In de extra categorieën Publieksprijs wordt de content creator van het jaar verkozen door het publiek en Beste online video van het jaar, voor de beste Vlaamse online video van het jaar, wordt ook verkozen door het online publiek. 

Twijfel je over in welke categorie je iemand kan inschrijven? Contacteer ons via info@dejamies.be of via onze online kanalen. 

 • VLOG

De Jamies bekroont makers van vlogs (of video weblogs) in alle vormen en maten op YouTube of andere platformen. Dit zijn internetdagboeken over het dagelijks leven, of wekelijks uitgebrachte video’s over onderwerpen nauw aan het hart van de contentmaker.

 • FICTIE

De Jamies bekroont makers van online webfictie, of gescripte verhalen die specifiek gemaakt zijn voor online videoplatformen zoals YouTube, Instagram en TikTok, maar ook kanalen zoals Streamz, VRT MAX en VTM GO. De online fictie werd niet eerst vertoond via traditionele kanalen.

 • LIFESTYLE

De Jamies bekroont makers van lifestyle video’s die een bepaalde levensstijl uitdragen, zoals YouTube-video’s over mode, make-up, deco, interieur, cultuur, food en drinks, maar ook over levensvisie’s of attitudes en activiteiten. 

 • DANS & MUZIEK

De Jamies bekroont makers van muziekvideo’s, dansvideo’s en video performances op alle online platformen.

 • COMEDY 

De Jamies bekroont makers van humoristische online video’s op gelijk welk platform zoals YouTube, Instagram, Twitter, TikTok, Facebook en meer.

 • EXPLAINER

De Jamies bekroont makers van online documentaires en video explainers over gelijk welk onderwerp, op gelijk welk platform. Deze video’s hebben een informatieve waarde: de kijker leert er iets van bij.

 • SOCIAALSTE CREATOR

De Jamies bekroont makers die opvallen met hun content met maatschappelijke meerwaarde: zij zetten zich in voor maatschappelijk engagement en verandering.

 • QUARTER LIFE ACHIEVEMENT

De Jamies bekroont makers die al jaren actief zijn als online videomaker.

 • DE KASTIOP AWARD VOOR GAMESTREAMING

De Jamies bekroont makers die op YouTube en Twitch zichzelf streamen terwijl ze videogames spelen. Deze award is een eerbetoon aan YouTuber Kastiop.

 • NIMCEL

De Jamies bekroont een nieuw fenomeen: de niche micro internet celebrities die met hun content – die genres overlapt – veel mensen bereiken, maar niet in de mainstream situeren.

 • BEDRIJF

De Jamies bekroont organisaties die online opvallen met hun videomarketing of online content aanpak.

 • OPKOMEND TALENT

De Jamies bekroont (relatief) nieuwe content creators en jong talent dat hun eerste stappen aan het zetten is in de online videowereld.

 • PUBLIEKSPRIJS: BESTE VIDEO VAN HET JAAR

De Jamies bekroont de meest opvallende online video van het jaar. Dit is de meest memorabele content van het afgelopen jaar. 100% van de publieksstemmen telt mee om de winnaar aan te duiden.

 • PUBLIEKSPRIJS: CONTENT CREATOR VAN HET JAAR

Het online publiek bekroont via De Jamies de content creator van het jaar. 100% van de publieksstemmen telt mee om de winnaar aan te duiden. Iedere creator kan slechts één keer vermeld staan in de lijst.

2. Geschiktheid en richtlijnen

Dus jij wilt iemand inschrijven voor De Jamies? Goed om te horen! Hier zijn enkele handige richtlijnen om zeker te zijn van een vlotte deelname.

Twijfel je nog over de regels? Contacteer ons via info@dejamies.be of via onze online kanalen.

 • GESCHIKTHEID 

Elke organisatie die of elk individu dat online video maakt, produceert, promoot of uitbrengt kan kans maken op een award. Dit zijn video’s gemaakt voor online platformen. Ingeschreven makers worden beoordeeld op het werk dat online verschenen is in het kalenderjaar 2022. Het werk hoeft dus niet persé gemaakt te zijn in 2022, maar wel uitgebracht in 2022. 

 • REGELS

Materiaal met een ongepaste inhoud zoals haatdragende boodschappen of pornografische inhoud maken geen kans op een prijs. Als je racistische video’s of haat verspreid in het echt of via het internet, stel je jezelf best eens de vraag of je wel goed bezig bent in het leven.

Ingeschreven/genomineerde personen die gestolen video’s publiceren, worden gediskwalificeerd. Hun werk kan gebaseerd zijn op, of voortbouwen op, maar mag geen directe kopie zijn van een origineel.

Wie gediskwalificeerd wordt, wordt daarvan niet op de hoogte gebracht.

Bij De Jamies gaan we ervan uit dat alle werken van de voorgestelde maker origineel zijn en dat die er de rechten op heeft.

Het werk van de ingeschreven contentmaker moet online beschikbaar blijven tot minstens eind juni 2023.

Genomineerden worden gecontacteerd om hun akkoord te geven voor het gebruik van hun werk door De Jamies voor promotionele doeleinden (zoals in visuals op Facebook en Instagram), voor een tentoonstelling tijdens of naar aanleiding van de awardshow en de publicatie ervan in gelijk welk medium. De Jamies eisen in geen geval de rechten ervan op en publiceren geen enkele content in zijn geheel.

3. Het proces van de jury

 • De jury

De jury is een samenstelling van experts in hun vak: ze zijn professioneel aan de slag binnen de categorieën van De Jamies en/of hebben een uitgesproken affiniteit met het genre of platform in kwestie.

 

 • Eerste ronde: genomineerden kiezen

Uit alle ingezonden content creators (tot en met 6 november) kiezen de organisatie van De Jamies en de juryleden een top 10 per categorie uit, rekening houdend met het aantal keer iemand ingestuurd is geweest. De jury buigt zich ook over deze namen en heeft het recht om er te vervangen door eigen voorstellen die beter aansluiten bij de vooropgestelde jurycriteria.

 • Tweede ronde: winnaars kiezen

Nadat het brede publiek hun stemmen heeft uitgebracht op de lijst van 10 finalisten per categorie, buigt ook de jury zich over deze finalisten. De uiteindelijke winnaar wordt voor 50% gekozen door het publiek en voor 50% door de jury.

De top 5 van meest verkozen namen worden per categorie alfabetisch aan het respectievelijk jurylid voorgelegd. Het jurylid maakt een eigen top 5. De punten van de top 5 door het publiek en die van de jury worden bij elkaar opgeteld. Het resultaat wordt meegedeeld tijdens het juryoverleg. In geval van ex aequo kan de voltallige jury zich buigen over de top 5 om een uiteindelijke winnaar te verkiezen. 

 • Openbaarmaking

De bekendmaking van de winnaars gebeurt op woensdag 1 februari 2023 tijdens de liveshow in Oostende en op YouTube en VRT MAX.

4. De criteria van de jury

 • Concept en inhoud

Hoe uniek is de insteek van de video? Is het een verhaal dat nog niet eerder verteld werd, of toch niet op deze manier? Houdt het verhaal of de uitleg de aandacht vast? Is het een onderwerp dat blijft nazinderen?

 • Kwaliteit

We zoeken niet per se naar de mooiste video’s, maar het beeldmateriaal moet duidelijk maken dat er toch nagedacht werd over het proces van video’s maken. Is er een grafische laag die echt een meerwaarde biedt? Valt de montage op en zorgt het sound design voor een toegevoegde waarde? Dit beoordelingscriteria wordt niet toegepast op elke categorie, maar is bijvoorbeeld wel van belang voor Fictie of Docu.

 • Integratie op het platform

 Werd de video gemaakt specifiek voor het platform waarop het is gepubliceerd? En welke meerwaarde biedt het bekijken op dat platform aan de boodschap van de video?

 • Uitwerking

Het idee kan goed zijn en de beeldkwaliteit mag haarscherp zijn: het eindresultaat moet ook gewoon klikken bij de kijker en een vlotte kijkervaring garanderen. Kan je de video gemakkelijk bekijken? Heeft de manier waarop het geproduceerd is, gezorgd voor een verrijking van het aanvankelijke concept?

 • Bereik

Welk en hoeveel publiek heeft de video bereikt? Komt de video aan bij het juiste doelpubliek of is er helemaal geen publiek voor? Is het evergreen content of actuele content die maar relevant was voor een dag? Heeft het werk potentieel om jaren later nog besproken te worden?

 • Engagement

Heeft de video iets teweeg gebracht bij de kijker? Roept de video op tot actie of zorgde het werk voor een felle discussie?

5. De Jamies awards

 • De genomineerden

De genomineerden worden persoonlijk gecontacteerd met het nieuws dat ze kans maken op een award in hun categorie vanaf 7 december 2022. 

 • De winnaars

De winnaars worden onthuld op woensdag 1 februari 2023 tijdens de liveshow in Oostende en op YouTube en VRT MAX. Zij krijgen de fysieke award opgestuurd of persoonlijk overhandigd.

 • De content creator van het jaar

De winnaar wordt onthuld op woensdag 1 februari 2023 tijdens de liveshow in Oostende en op YouTube en VRT MAX. Zij krijgen de fysieke award opgestuurd of persoonlijk overhandigd.

6. FAQ

 1. Hoe kan ik deelnemen? 

Iedereen kan deelnemen via het online inschrijvingsformulier op www.dejamies.be. De bedoeling is dat jij je favoriete online contentmaker inschrijft met naam en link naar hun kanaal of kanalen. Makers kunnen ook zichzelf inschrijven. 

 1. Is de persoon die ik wil inschrijven geschikt?

Iedereen die woont in Vlaanderen en online content maakt binnen een van de negen categorieën is geschikt om in te schrijven voor De Jamies. 

 1. Hoe kan ik zeker zijn dat mijn deelname ontvangen is?

Als je denkt dat jouw nominatie niet ontvangen is, kan je ons contacteren via info@dejamies.be of onze sociale media-kanalen. 

 1. Wat gebeurt er met mijn emailadres?

We vragen je om je emailadres te gebruiken als je iemand nomineert (geen verplichting) en als je stemt (geen verplichting). Je email wordt niet gebruikt voor marketingdoeleinden van derden en wordt na 2 weken automatisch verwijderd tenzij je kiest om nieuws te ontvangen van De Jamies.

Je kan dus kiezen om een herinnering te krijgen van het stemmen en de liveshow in je mailbox, of om op de hoogte gehouden te worden van De Jamies in de toekomst.

 1. Kan ik mijn deelname nog aanpassen na inzending?

Nee, eenmaal je een voorstel gedaan hebt is dat definitief. Maar je kan wel meerdere makers nomineren voor De Jamies.

 1. Moet ik in Vlaanderen wonen om deel te nemen? 

Jij hoeft niet in Vlaanderen te wonen om mensen voor te stellen, maar de maker die je voorstelt wel.

 1. Moet de maker Nederlandstalige content maken om deel te nemen?

 Nee, de maker die jij inschrijft hoeft geen content voor enkel een Nederlandstalig publiek. 

 1. In welke categorie moet ik mijn favoriete maker inschrijven? 

Bij welke beschrijving van welke categorie past je maker het best? Lees hier boven de inhoud van elke categorie en maak zo je keuze.

 1. Kan een maker meerdere keren worden genomineerd?

Ja, een maker kan opduiken in verschillende categorieën als die uiteenlopende content maken op verschillende platformen. 

 1. Hoe werden de juryleden gekozen voor De Jamies?

De juryleden van De Jamies werden uitgekozen door Hurae volgens expertise en beschikbaarheid. 

 1. Hoe worden de deelnames beoordeeld door de jury?

De jury beoordeelt content creators op concept en inhoud, kwaliteit, integratie op het platform, uitwerking, bereik en engagement.

11. Kan ik feedback krijgen van de jury?

Door het hoge aantal nominaties kunnen we je geen persoonlijke feedback geven. 

12. Hoeveel winnaars zijn er?

In totaal zijn er 14 winnaars: 13 (want 13 categorieën) en één voor de publieksprijs.

13. Wat kan ik winnen met De Jamies?

De winnaars krijgen een enige echte, gepersonaliseerde fysieke award van De Jamies.

14. Kan ik sponsor worden van De Jamies?

Contacteer sam@hurae.be en we bespreken zo snel mogelijk de opties voor een samenwerking.