Het inschrijven van potentiële winnaars van De Jamies opent op 25 oktober 2023 en loopt tot en met 20 november 2023.

Iedereen kan online contentmakers insturen via het inschrijvingsformulier. Uit alle Vlaamse online contentmakers die ingeschreven worden, selecteert onze vakjury eerst een maximum van 10 nominaties per categorie. De jury wijst de makers zelf toe aan een categorie. Na de bekendmaking van de nominaties op 15 december 2023, stemt het publiek opnieuw op de 10 finalisten per categorie. Deze tweede en laatste stemronde loopt tot en met 29 december 2023. De uiteindelijke winnaars in de meeste categorieën worden voor 50% gekozen door het publiek en voor 50% door de jury.

Voor de publieksprijs wordt de winnaars verkozen (de beste video van het jaar) door het online publiek dat zelf namen en links instuurt vanaf 15 december tot en met 29 december 2023. Voor de award voor beste maker van het jaar dienen enkel de genomineerde makers namen in. De meest ingestuurde naam of link wint.

Voor meer informatie over jouw nominatie op De Jamies, contacteer ons via info@dejamies.be of via onze online kanalen.

1. Categorieën

Hieronder vind je alle 15 categorieën en hun definitie. De extra publieksprijzen (beste video en beste maker van het jaar, respectievelijk door het publiek en door de genomineerde makers zelf) staan los van deze categorieën. 

De organisatie van De Jamies en de jury wijzen de ingeschreven namen toe aan de categorieën hieronder.

In de twee extra categorieën beste video van het jaar verkiest het publiek de winnaar door namen in te dienen en voor beste maker van het jaar,kiezen de genomineerde makers de winnaar door namen in te dienen. De winnaars in de categorieën beste videoskills en beste online videoteam voor merken worden bepaald door de vakjury

 • Vlogging Jamie: award voor beste vlogger van 2023
 • Long Jamie: award voor beste maker van lange video’s van 2023
 • Short Jamie: award voor beste maker van korte video’s van 2023
 • Comedy Jamie: award voor beste maker van grappige video’s van 2023
 • Explaining Jamie: award voor beste maker van explainers van 2023
 • Kastiop award voor beste gaming content van 2023
 • Commercial collab Jamie: award voor beste samenwerking tussen merk en online maker van 2023
 • Fiction Jamie: award voor beste online fictie van 2023
 • Reality Jamie: award voor beste online reality van 2023
 • Niche Jamie: award voor beste focused content van 2023
 • Rising Jamie: Streamz award voor beste rising star van 2023
 • Skilled Jamie: award voor de beste videoskills van 2023 (verkozen door de vakjury)
 • Talking Jamie: award voor beste video podcast van 2023
 • Music Jamie: award voor beste music focussed content van 2023
 • Business Jamie: award voor beste online videoteam voor merken van 2023 (verkozen door de vakjury)
 • Epic Jamie: award voor beste video van het jaar van 2023 (verkozen door het publiek)
 • De Jamie: award voor beste maker van het jaar van 2023 (verkozen door genomineerde makers)

2. Geschiktheid en richtlijnen

Dus jij wilt iemand nomineren voor De Jamies? Goed om te horen! Hier zijn enkele handige richtlijnen om zeker te zijn van een vlotte deelname.

Twijfel je nog over de regels? Contacteer ons via info@dejamies.be of via onze online kanalen.

 • GESCHIKTHEID

Elke organisatie die of elk individu dat online video maakt, produceert, promoot of uitbrengt kan kans maken op een award. Dit zijn video’s gemaakt voor online platformen. Ingeschreven makers worden beoordeeld op het werk dat online verschenen is in het kalenderjaar 2023. Het werk hoeft dus niet persé gemaakt te zijn in 2023, maar wel uitgebracht in 2023.

 • REGELS

Materiaal met een ongepaste inhoud zoals haatdragende boodschappen of pornografische inhoud maken geen kans op een prijs. Als je racistische video’s of haat verspreid in het echt of via het internet, stel je jezelf best eens de vraag of je wel goed bezig bent in het leven.

Ingeschreven/genomineerde personen die gestolen video’s publiceren, worden gediskwalificeerd. Hun werk kan gebaseerd zijn op, of voortbouwen op, maar mag geen directe kopie zijn van een origineel.

Wie gediskwalificeerd wordt, wordt daarvan niet op de hoogte gebracht.

Bij De Jamies gaan we ervan uit dat alle werken van de voorgestelde maker origineel zijn en dat die er de rechten op heeft.

Het werk van de ingeschreven contentmaker moet online beschikbaar blijven tot minstens eind juni 2024.

Genomineerden worden gecontacteerd om hun akkoord te geven voor het gebruik van hun werk door De Jamies voor promotionele doeleinden (zoals in visuals op Facebook en Instagram), voor een tentoonstelling tijdens of naar aanleiding van de awardshow en de publicatie ervan in gelijk welk medium. De Jamies eisen in geen geval de rechten ervan op en publiceren geen enkele content in zijn geheel.

3. Het proces van de jury 

 • De jury

De jury is een samenstelling van experts in hun vak: ze zijn professioneel aan de slag binnen de categorieën van De Jamies en/of hebben een uitgesproken affiniteit met het genre of platform in kwestie. 

 • Eerste ronde: genomineerden kiezen

Uit alle ingezonden content creators kiezen de organisatie van De Jamies en de juryleden een top 10 per categorie uit, rekening houdend met het aantal keer iemand ingestuurd is geweest. De jury buigt zich ook over deze namen en heeft het recht om er te vervangen door eigen voorstellen die beter aansluiten bij de vooropgestelde jurycriteria.

 • Tweede ronde: winnaars kiezen

Nadat het brede publiek hun stemmen heeft uitgebracht op de lijst van 10 finalisten per categorie, buigt ook de jury zich over deze finalisten. De uiteindelijke winnaar wordt voor 50% gekozen door het publiek en voor 50% door de jury.

De top 5 van meest verkozen namen worden per categorie alfabetisch aan het respectievelijk jurylid voorgelegd. Het jurylid maakt een eigen top 5. De punten van de top 5 door het publiek en die van de jury worden bij elkaar opgeteld. Het resultaat wordt meegedeeld tijdens het juryoverleg. In geval van ex aequo kan de voltallige jury zich buigen over de top 5 om een uiteindelijke winnaar te verkiezen.

 • Openbaarmaking

De bekendmaking van de winnaars gebeurt op vrijdag 2 februari 2024 tijdens de galashow in Oostende.

4. De criteria van de jury

 • Concept en inhoud 

Hoe uniek is de insteek van de video? Is het een verhaal dat nog niet eerder verteld werd, of toch niet op deze manier? Houdt het verhaal of de uitleg de aandacht vast? Is het een onderwerp dat blijft nazinderen? 

 • Kwaliteit

We zoeken niet per se naar de mooiste video’s, maar het beeldmateriaal moet duidelijk maken dat er toch nagedacht werd over het proces van video’s maken. Is er een grafische laag die echt een meerwaarde biedt? Valt de montage op en zorgt het sound design voor een toegevoegde waarde? Dit beoordelingscriteria wordt niet toegepast op elke categorie, maar is bijvoorbeeld wel van belang voor fictie of explainer.

 • Integratie op het platform

Werd de video gemaakt specifiek voor het platform waarop het is gepubliceerd? En welke meerwaarde biedt het bekijken op dat platform aan de boodschap van de video?

 • Uitwerking

Het idee kan goed zijn en de beeldkwaliteit mag haarscherp zijn: het eindresultaat moet ook gewoon klikken bij de kijker en een vlotte kijkervaring garanderen. Kan je de video gemakkelijk bekijken? Heeft de manier waarop het geproduceerd is, gezorgd voor een verrijking van het aanvankelijke concept?

 • Bereik

Welk en hoeveel publiek heeft de video bereikt? Komt de video aan bij het juiste doelpubliek of is er helemaal geen publiek voor? Is het evergreen content of actuele content die maar relevant was voor een dag? Heeft het werk potentieel om jaren later nog besproken te worden?

 • Engagement

Heeft de video iets teweeg gebracht bij de kijker? Roept de video op tot actie of zorgde het werk voor een felle discussie?

5. De Jamies awards

 • De genomineerden

De genomineerden worden persoonlijk gecontacteerd met het nieuws dat ze kans maken op een award in hun categorie vanaf 15 december 2023.

 • De winnaars

De winnaars worden onthuld op woensdag 2 februari 20234 tijdens de galashow in Oostende. Zij krijgen de fysieke award opgestuurd of persoonlijk overhandigd.

 • De content creator van het jaar

De winnaar wordt onthuld op woensdag 2 februari 2024 tijdens de liveshow in Oostende. Zij krijgen de fysieke award opgestuurd of persoonlijk overhandigd.

6. FAQ

 1. Hoe kan ik deelnemen?

 Iedereen kan deelnemen via het online inschrijvingsformulier op www.dejamies.be. De bedoeling is dat jij je favoriete online contentmaker inschrijft met naam. Makers kunnen ook zichzelf inschrijven.

 1. Is de persoon die ik wil inschrijven geschikt?

Iedereen die woont in Vlaanderen en online video content maakt is geschikt om in te schrijven voor De Jamies.

 1. Hoe kan ik zeker zijn dat mijn deelname ontvangen is?

Als je denkt dat jouw nominatie niet ontvangen is, kan je ons contacteren via info@dejamies.be of onze sociale media-kanalen.

 1. Wat gebeurt er met mijn emailadres?

We vragen je om je emailadres te gebruiken als je iemand nomineert en als je stemt. Je email wordt niet gebruikt voor marketingdoeleinden van derden en wordt na 2 maanden automatisch verwijderd tenzij je kiest om nieuws te ontvangen van De Jamies.

Je kan dus kiezen om een herinnering te krijgen van het stemmen en de liveshow in je mailbox, of om op de hoogte gehouden te worden van De Jamies in de toekomst.

 1. Kan ik mijn deelname nog aanpassen na inzending? 

Nee, eenmaal je een voorstel gedaan hebt is dat definitief. Maar je kan wel meerdere makers nomineren voor De Jamies.

 1. Moet ik in Vlaanderen wonen om deel te nemen?

Jij hoeft niet in Vlaanderen te wonen om mensen voor te stellen, maar de maker die je voorstelt wel.

 1. Moet de maker Nederlandstalige content maken om deel te nemen? 

Nee, de maker die jij inschrijft hoeft geen content voor enkel een Nederlandstalig publiek te maken

 1. In welke categorie moet ik mijn favoriete maker inschrijven?

Bij welke beschrijving van welke categorie past je maker het best? Lees hier boven de inhoud van elke categorie en maak zo je keuze.

 1. Kan een maker meerdere keren worden genomineerd?

Ja, een maker kan opduiken in verschillende categorieën als die uiteenlopende content maken op verschillende platformen.

 1. Hoe werden de juryleden gekozen voor De Jamies?

De juryleden van De Jamies werden uitgekozen door Hurae volgens expertise en beschikbaarheid. 

 1. Hoe worden de deelnames beoordeeld door de jury?

De jury beoordeelt content creators op concept en inhoud, kwaliteit, integratie op het platform, uitwerking, bereik en engagement.

11. Kan ik feedback krijgen van de jury?

Door het hoge aantal nominaties kunnen we je geen persoonlijke feedback geven. 

12. Hoeveel winnaars zijn er?

In totaal zijn er 14 winnaars: 13 (want 13 categorieën) en één voor de publieksprijs.

13. Wat kan ik winnen met De Jamies?

De winnaars krijgen een enige echte, gepersonaliseerde fysieke award van De Jamies.

14. Kan ik sponsor worden van De Jamies?

Contacteer info@hurae.be en we bespreken zo snel mogelijk de opties voor een samenwerking.