Het inschrijven om deel te nemen aan De Jamies opent op 1 oktober 2020 en loopt tot en met 11 december 2020.

Iedereen kan online contentmakers insturen via het inschrijvingsformulier. Uit alle Vlaamse online contentmakers die ingeschreven worden, selecteert onze vakjury eerst 10 nominaties per categorie. Na de bekendmaking van de nominaties op 18 december, stemt het publiek opnieuw op de 10 finalisten per categorie. De tweede en laatste stemronde loop tot en met 3 januari 2021. De uiteindelijke winnaar wordt voor 50% gekozen door het publiek en voor 50% door de jury.

Voor de publieksprijs wordt er een winnaar verkozen (de content creator van het jaar) door het online publiek dat kan stemmen op een extra samengestelde lijst van meest ingeschreven namen vanaf 18 december tot en met 3 januari 2021.

Voor meer informatie over je deelname aan De Jamies, contacteer ons via info@dejamies.be of via onze online kanalen.

 

1. Categorieën

 

Makers inschrijven om deel te nemen aan De Jamies opent op 1 oktober 2020 en loopt tot en met 11 december 2020. Hieronder vind je alle negen categorieën en hun definitie. De extra publieksprijs staat los van deze categorieën.

De Jamies accepteert inschrijvingen van online contentmakers binnen negen categorieën: Vlog, de video weblogs of internetdagboeken in videovorm; Fictie, gescripte verhalen die specifiek gemaakt zijn voor online videoplatformen; Lifestyle, video’s over mode, make-up, interieur deco & food, Dans & muziek, videoclips en online dansvoorstellingen; Comedy, humoristische online video; Docu, of explainervideo’s; TikTok, gemaakt voor het platform TikTok; Instagram, video’s, Stories en Reels gemaakt voor het platform Instagram en Gamestreaming, waaronder live video op Twitch en YouTube of themavideo’s. In de extra categorie Publieksprijs wordt de content creator van het jaar verkozen door het online publiek.

Twijfel je over in welke categorie je iemand kan inschrijven? Contacteer ons via info@dejamies.be of via onze online kanalen.

 • VLOG

De Jamies bekroont makers van vlogs (of video weblogs) in alle vormen en maten op YouTube of andere platformen. Dit zijn internetdagboeken over het dagelijks leven, of wekelijks uitgebrachte video’s over onderwerpen nauw aan het hart van de contentmaker.

 • FICTIE

De Jamies bekroont makers van online webfictie, of gescripte verhalen die specifiek gemaakt zijn voor online videoplatformen zoals YouTube, Instagram en TikTok, maar ook kanalen zoals Telenet Play, VRT NU en VTM GO. De online fictie werd niet eerst vertoond via traditionele kanalen.

 • LIFESTYLE

De Jamies bekroont makers van lifestyle video’s zoals YouTube-video’s over mode, make-up, deco, interieur, food en drinks. 

 • DANS & MUZIEK

De Jamies bekroont makers van muziekvideo’s, dansvideo’s en video performances op alle online platformen. 

 • COMEDY

De Jamies bekroont makers van humoristische online video’s op gelijk welk platform zoals YouTube, Instagram, Twitter, TikTok, Facebook en meer. 

 • DOCU

De Jamies bekroont makers van online documentaires en video explainers over gelijk welk onderwerp, op gelijk welk platform. Deze video’s hebben een informatieve waarde: de kijker leert er iets van bij. 

 • TIKTOK

De Jamies bekroont makers van TikTok-video’s die opvallen door de montage, muziekkeuze, danspassen, humor of andere meerwaarde.

 • INSTAGRAM

De Jamies bekroont makers van video op Instagram: in de feed, via Instagram Stories, Instagram TV of Instagram Reels. De video’s zijn specifiek gemaakt voor Instagram en geen afgeleide van content op andere platformen.

 • GAMESTREAMING

De Jamies bekroont makers van live gamestreams op Twitch en YouTube, maar ook makers van niet-live video’s over gaming (waaronder ook explainers of nieuws over games).

 • PUBLIEKSPRIJS: CONTENT CREATOR VAN HET JAAR

Het online publiek bekroont via De Jamies de content creator van het jaar. Uit de lijst van alle genomineerde contentmakers kan het publiek gedurende twee weken stemmen van 18 december tot en met zondag 3 januari 2021. 100% van de publieksstemmen telt mee om de winnaar aan te duiden. Iedere creator kan slechts één keer vermeld staan in de lijst.

 

2. Geschiktheid en richtlijnen

 

Dus jij wilt iemand inschrijven voor De Jamies? Goed om te horen! Hier zijn enkele handige richtlijnen om zeker te zijn van een vlotte deelname.

Twijfel je nog over de regels? Contacteer ons via info@dejamies.be of via onze online kanalen.

 • GESCHIKTHEID

Elke organisatie die of elk individu dat online video maakt, produceert, promoot of uitbrengt kan kans maken op een award. Ingeschreven makers worden beoordeeld op het werk dat online verschenen is in het kalenderjaar 2020. Het werk hoeft dus niet persé gemaakt te zijn in 2020, maar wel uitgebracht in 2020. 

 • REGELS

Materiaal met een ongepaste inhoud zoals haatdragende boodschappen of pornografische inhoud maken geen kans op een prijs. Als je racistische video’s of haat verspreid in het echt of via het internet, stel je jezelf best eens de vraag of je wel goed bezig bent in het leven.

Ingeschreven personen die gestolen video’s publiceren, worden gediskwalificeerd. Hun werk kan gebaseerd zijn op, of voortbouwen op, maar mag geen directe kopie zijn van een origineel. 

Wie gediskwalificeerd wordt, wordt daarvan niet op de hoogte gebracht.

Als je voorstel goed ontvangen is, krijg je daarvan een email ter bevestiging.

Bij De Jamies gaan we ervan uit dat alle werken van de voorgestelde maker origineel zijn en dat die er de rechten op heeft.

Het werk van de ingeschreven contentmaker moet online beschikbaar blijven tot minstens eind juni 2021.

Genomineerden (die voor hun nominatie nog gecontacteerd worden) gaan ermee akkoord dat hun werk gebruikt mag worden door De Jamies voor promotionele doeleinden (zoals in visuals op Facebook en Instagram), voor een tentoonstelling tijdens of naar aanleiding van de awardshow en de publicatie ervan in gelijk welk medium. De Jamies eisen in geen geval de rechten ervan op.

 

3. Het proces van de jury

 

 • De jury

De jury is een samenstelling van experts in hun vak: ze zijn professioneel aan de slag binnen hun desbetreffende categorie en/of hebben een uitgesproken affiniteit met het genre of platform in kwestie. 

 • Eerste ronde: genomineerden kiezen

Uit alle ingezonden content creators (tot en met 11 december) kiezen de organisatie van De Jamies en de juryleden een top 10 per categorie uit, rekening houdend met het aantal keer iemand ingestuurd is geweest. 

 • Tweede ronde: winnaars kiezen

Nadat het brede publiek hun stemmen heeft uitgebracht op de lijst van 10 finalisten per categorie, buigt ook de jury zich over deze finalisten. De uiteindelijke winnaar wordt voor 50% gekozen door het publiek en voor 50% door de jury.

De top 5 van meest verkozen namen worden per categorie alfabetisch aan het respectievelijk jurylid voorgelegd. Het jurylid maakt een eigen top 5. De punten van de top 5 door het publiek en die van de jury worden bij elkaar opgeteld. Het resultaat wordt meegedeeld tijdens het juryoverleg. In geval van ex aequo kan de voltallige jury zich buigen over de top 5 om een uiteindelijke winnaar te verkiezen. 

 • Openbaarmaking

De bekendmaking van de winnaars gebeurt op vrijdag 22 januari 2021 tijdens de liveshow op YouTube.

 

4. De criteria van de jury

 

 • Concept en inhoud

Hoe uniek is de insteek van de video? Is het een verhaal dat nog niet eerder verteld werd, of toch niet op deze manier? Houdt het verhaal of de uitleg de aandacht vast? Is het een onderwerp dat blijft nazinderen?

 • Kwaliteit

We zoeken niet per se naar de mooiste video’s, maar het beeldmateriaal moet duidelijk maken dat er toch nagedacht werd over het proces van video’s maken. Is er een grafische laag die echt een meerwaarde biedt? Valt de montage op en zorgt het sound design voor een toegevoegde waarde? Dit beoordelingscriteria wordt niet toegepast op elke categorie, maar is bijvoorbeeld wel van belang voor Fictie of Docu.

 • Integratie op het platform

Werd de video gemaakt specifiek voor het platform waarop het is gepubliceerd? En welke meerwaarde biedt het bekijken op dat platform aan de boodschap van de video?

 • Uitwerking

Het idee kan goed zijn en de beeldkwaliteit mag haarscherp zijn: het eindresultaat moet ook gewoon klikken bij de kijker en een vlotte kijkervaring garanderen. Kan je de video gemakkelijk bekijken? Heeft de manier waarop het geproduceerd is, gezorgd voor een verrijking van het aanvankelijke concept?  

 • Bereik

Welk en hoeveel publiek heeft de video bereikt? Komt de video aan bij het juiste doelpubliek of is er helemaal geen publiek voor? Is het evergreen content of actuele content die maar relevant was voor een dag? Heeft het werk potentieel om jaren later nog besproken te worden?

 • Engagement

Heeft de video iets teweeg gebracht bij de kijker? Roept de video op tot actie of zorgde het werk voor een felle discussie? 

 

5. De Jamies awards

 

 • De genomineerden

De genomineerden worden persoonlijk gecontacteerd met het nieuws dat ze kans maken op een award in hun categorie vanaf 17 december 2020. 

 • De winnaars

De winnaars worden onthuld op vrijdag 22 januari 2021 tijdens de liveshow op YouTube. Zij krijgen de fysieke award opgestuurd of persoonlijk overhandigd.

 • De content creator van het jaar

De winnaar wordt onthuld op vrijdag 22 januari 2021 tijdens de liveshow op YouTube. Zij krijgen de fysieke award opgestuurd of persoonlijk overhandigd.

 

6. FAQ

 

 1. Hoe kan ik deelnemen?

Iedereen kan deelnemen via het online inschrijvingsformulier op www.dejamies.be. De bedoeling is dat jij je favoriete online contentmaker inschrijft met naam en link naar hun kanaal of kanalen. Makers kunnen ook zichzelf inschrijven.

 1. Is de persoon die ik wil inschrijven geschikt?

Iedereen die woont in Vlaanderen en online content maakt binnen een van de negen categorieën is geschikt om in te schrijven voor De Jamies.

 1. Hoe kan ik zeker zijn dat mijn deelname ontvangen is?

Je ontvangt een email ter bevestiging van je deelname.

 1. Wat gebeurt er met mijn emailadres?

We vragen je om je emailadres te gebruiken als je iemand nomineert. Op die manier krijg je een bevestiging van je deelname en kunnen wij ervoor zorgen dat er geen fraude gepleegd wordt. Je email wordt niet gebruikt voor marketingdoeleinden en wordt na 2 weken automatisch verwijderd.

Je kan wel kiezen om een herinnering te krijgen van de liveshow in je mailbox, of om op de hoogte gehouden te worden van De Jamies in de toekomst.

 1. Kan ik mijn deelname nog aanpassen na inzending?

Nee, eenmaal je een voorstel gedaan hebt is dat definitief.

 1. Moet ik in Vlaanderen wonen om deel te nemen?

Jij hoeft niet in Vlaanderen te wonen om mensen voor te stellen, maar de maker die je voorstelt wel.

 1. Moet de maker Nederlandstalige content maken om deel te nemen?

Ja, de maker die jij inschrijft maakt content voor een Nederlandstalig publiek.

 1. In welke categorie moet mijn favoriete maker inschrijven?

Bij welke beschrijving van welke categorie past je maker het best? Lees hier de inhoud van elke categorie en maak zo je keuze.

 1. Kan ik mijn favoriete maker in meerdere categorieën inschrijven?

Nee, kies een specifieke categorie uit waaronder jouw voorstel het beste past (ook al maakt die content binnen meerdere categorieën).

 1. Hoe werden de juryleden gekozen voor De Jamies?

De juryleden van De Jamies werden uitgekozen door Hurae volgens expertise en beschikbaarheid. 

 1. Hoe worden de deelnames beoordeeld door de jury?

De jury beoordeelt content creators op concept en inhoud, kwaliteit, integratie op het platform, uitwerking, bereik en engagement.

11. Kan ik feedback krijgen van de jury?

Door het hoge aantal nominaties kunnen we je geen persoonlijke feedback geven. 

12. Hoeveel winnaars zijn er?

In totaal zijn er 10 winnaars: 9 (want 9 categorieën) en één voor de publieksprijs.

13. Wat kan ik winnen met De Jamies?

De winnaars krijgen een enige echte, gepersonaliseerde fysieke award van De Jamies.

14. Kan ik sponsor worden van De Jamies?

Contacteer sam@hurae.be en we bespreken zo snel mogelijk de opties voor een samenwerking.